Često mislimo kako proizvođači raznih proizvoda, pa tako i kave, misle prvenstveno samo na svoj interes i džep. Međutim, kava Illy nam je pokazala da misle i na svoje potrošače sa korisnim savjetima.

Stoga je kava Illy nedavno izdala brošuru o tome kako kava utječe na trudnice. Kofein može imati izravne učinke na bebu u maternici. Zapravo, kofein prolazi placentu, pa fetus, koji još nema sposobnost da ga metabolizira, može razviti anomalije.

Kava Illy donosi savjete sa svoje potrošače

Višak kofeina tijekom trudnoće, osobito u kombinaciji s pušenjem i alkoholom, može stvoriti nevolje za plod. Neki od mogućih problema su:

  • simptomi povraćanja
  • povećan broj otkucaja srca
  • aritmija

Kada govorimo o kavi i trudnoći, posebno je važno obratiti pozornost i na dojenje. Na sve to je Illy upozorio u svojoj brošuri. Stimulirajuća tvar se, naime, majčinim mlijekom može prenijeti na bebu, uzrokujući razdražljivost i poremećaje spavanja novorođenčeta. I u ovom slučaju stručnjaci preporučuju umjerenost. Kava nije zabranjena tijekom dojenja, ali važno je ne pretjerivati ​​(samo 2 šalice dnevno) i piti je izvan vremena za dojenje.

Važno je napomenuti da količina kofeina u kavi varira prema nekoliko parametara, dalje informira Illy brošura. Među njima: vrsta kave koja se koristi, vrsta obrade i sama priprema (espresso, moka).

Kava Illy savjetuje i o tome kako brinuti za kavu. Trebate li zamrznuti kavu? Ovo je jedno pitanje koje se redovito postavlja. Općenito pravilo ovdje je ne. Međutim, ako ste kupili na veliko i nećete moći iskoristiti sva zrna u razumnom vremenskom roku, moguće su iznimke.

Ako smrzavate, Illy savjetuje da biste to trebali učiniti samo jednom i trebali biste slijediti ove korake:

  • Odvojite kavu u porcije – to će vam omogućiti da vadite samo onu količinu kave koja vam je potrebna jer procesom zamrzavanja i odmrzavanja uništava se kvaliteta kave
  • Dvostruke (ili trostruke) vrećice jer su zamrzivači puni vlage i to će pomoći u zaštiti vaše kave od oštećenja

I na kraju – nikada ne držite kavu u hladnjaku!