Mnoge ženske ne razmišljaju o tome, pa i zašto bi? To je pitanje kojim se počnem baviti tamo negdje u srednjim 40-ima. Koliko je važan kolagen za nas je pitanje koje polako i tiho izranja iz naše podsvijesti i počinje nas zamarati kako se bližimo 50-ima.

Uostalom toliko je nepoznanica koje se vežu za kolagen. Još uvijek nismo sigurne je li ga to mi ciljano ne proizvodimo ili je to naša proizvodnja štrajku. Kad pročešljate Internet svašta možete pronaći o tome, čak i da se može unijeti u organizam izvana, no je li to tako? Kolagen se dok smo mlade proizvodi bez našeg opterećenja, sasvim prirodno, no u jednom trenu se neke žene, ali to muči i muškarce također, eto jednostavno se jako naboraju.

Kaže se da im je kolagen smanjen. Naime sama riječ dolazi od latinske riječi kolla što bi značilo – ljepilo. On čini strukturu naše kože i daje elastičnost zglobovima.  Iako puno puta djeci govore da trebaju jesti puno ribe da bi im bile elastične ruke i noge, u pitanju je naime kolagen.

Kad nema dovoljno kolagena u koži, ona se stanjuje, nabora i objesi. To je strašan trenutak kad vi kao žena primijetite da vam se koža nekako objesila, ali u faldama i još k tome izgleda kao zgužvani papir. Joj, to bude nezgodno kad odjednom počnete obraćati pažnju na određene dijelove tijela i kritički promišljati o njima.

Taj kolagen je nešto što nas osobito nas žene može dosta poljuljati. Muškarci kad dobiju bore nekako su nam mudriji i privlačniji. Žene pak su ostarjele. No, zašto tada nas ne promatraju kao mudrije. Mi status mudrosti dobijemo tek u kasnim sedamdesetima ili osamdesetima, ovisno o brzom pričanju ili kritiziranju kojeg itekako moramo držati pod kontrolom.  No moramo ga imati čim dulje kako bi bile i same sebi lijepe…