Ni supruga ni ja nismo ljubitelji jakih turskih kava, pogotovo nam smeta onaj talog od kave koji je neizbježan u svakoj turskoj skuhanoj kavi – stoga je nezaobilazan dio našeg kućanstva aparat za kavu za finu laganu filter kavu.

Prvi takav aparat za kavu kupili smo davnih godina, prije nego ga je itko od naših prijatelja imao – bili smo u Njemačkoj u posjeti stricu i tamo vidjeli kako se koristi i da nam takva kava baš odlično odgovara.

U početku je bilo malo problema jer nismo nigdje kod nas mogli kupiti pripadajuće filtere za taj inozemni uvozni aparat za kavu, pa nam ih je stric svako toliko dok je dolazio na godišnji nosio u malo većoj količini – a potom su sa vremenom ti aparati napokon i kod nas došli na tržište, tako da više nismo imali problema sa nabavkom filtera i kuhanje kave moglo se nastaviti bez da opterećujemo strica sa svojim narudžbama.

Taj prvi aparat za kavu nas je dugo služio bez problema, dok jednostavno jednog dana nije prestao raditi – možda bismo ga bili i dali popraviti jer se možda i mogao popraviti (s obzirom da su se nekad stvari radile puno kvalitetnije nego danas), ali od starosti više ni plastika na njemu nije bila bijela nego je postala žuta. Stoga smo zaključili da je vrijeme za novog kućnog prijatelja.

Od onog prvog promijenili smo još nekolicinu aparata za kavu, pošto se više ništa ne radi kvalitetno kao prije nego taman toliko da potraje koju godinu, dok je još pod garancijom – ali nedavno smo čuli jednu drugu zanimljivu stvar koja nas je zainteresirala.

Naime, izašla je informacija da aparat za kavu treba svakih nekoliko godina promijeniti jer se u njemu stvaraju bakterije i kamenac koji može biti štetan po naše zdravlje ukoliko kuhamo kavu koja prolazi kroz tako zagađeni aparat. 

Ne znam da li ta informacija stvarno „drži vodu“ ili su tu dezinformaciju plasirali proizvođači kako bi dodatno povećali prodaju – ali jedno znam, da niti jedan naš aparat za kavu nije „poživio“ tako dugo da bi postao zagađen.